Már volt egy sajt
készítményem, most egy másmilyent mutatok be, de ugyanolyan egyszerű
elkészíteni. A receptre a Szeretetrehangoltan blogon találtam. Míg a másikat
rántani is lehetett, ez inkább melegszendvicsre ajánlom, vagy pizzára, mert ez
nagyon szépen megolvad hő hatására. Természetesen lehet „csakúgy” is enni. J
Hozzávalók:
500 g túró (én
boltit használtam)
1 l tej
(esetemben házi volt, de tökéletes a zsíros bolti is, csak ne legyen hőkezelt
típus)
60 g vaj (nem
margarin!)
1 kávéskanál
szódabikarbóna
1 teáskanál só
fűszerek ízlés
szerint
A túrót egy
nagyobb lábasba tettem, hozzáadtam a tejet és habverővel, vagy botmixerrel
elkeverem. (ha a túró szárazabb fajta, akkor a botmixert ajánlom, hogy szépen
elkeverődjenek egymással) Felforraltam és félretettem 20 percre. Ez idő alatt
szépen kicsapódik a savó. Sűrű szitán leszűrtem, ( a savót nem dobom ki,
tökéletes a kenyérsütéshez, vagy kiflikhez víz helyett) majd a túró szerű töretet egy teflonos edénybe
tettem. Jobb ilyenbe folytatni a műveletet, hogy ne ragadjon le. Hozzáadtam a
vajat, a sót és a szódabikarbónát és kis lángon addig főzöm, míg egy nyúlós
egybemasszát nem kapok. Kettéválasztom, formába öntöm, kanál hátuljával
tömörítem és hagyom kihűlni. Amikor kihűlt, kiborítom és hagyom hűvös helyen
száradni. (Kb. 3-4 óra)
Hűtőben akár egy
hétig is eláll. Jó étvágyat! J
Tippek: A formába
öntést én úgy oldottam meg, hogy nagyobb, öblösebb bögrékbe tettem a sajtot.
Nagyon szépen kijön belőle ha már kihűlt, ráadásul nagyon helyes kis
sajtkorongokat kapunk így J A fűszert lehet akkor is hozzáadni a sajthoz,
amikor a sót, szódabikarbónát és vajat, akkor szépen benne lesz a sajtba (lásd
kapros változat) vagy csak megszórni a bőgre alját bőven fűszerrel és akkor
amikor kiborítjuk egy szép fűszertakaró lesz a tetején.
Jó próbálkozást
mindenkinek! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése