A recept
megvolt már régen, ősrégi recepteskönyvben, csak éppen nem keltette fel az
érdeklődésem. Mindez addig míg nem olvastam arról, hogy a pozsonyi kifli
receptjét szabályozta az EU, azzal kapcsolatban, hogy a töltelék-tészta aránya
60-40 kell legyen, na meg a formáját is szabályozták, de erről többet olvashatsz
itt, ahol láthatod milyen komoly szabályozások mennek végbe e süti körül J
Gondoltam ha ekkora a cécó körülötte, akkor csak valami
nagyon finom dolog lehet. Nekiveselkedtünk, elkészítettük és egyáltalán nem
csalódtunk J
Hozzávalók:
Mákos töltelék:
200 g darált mák
120 g kristálycukor
40 g zsemlemorzsa
1 dl víz
1 citrom reszelt héja
Ízlés szerint mazsola
Diós töltelék:
200 g darált dió
120 g kristálycukor
40 g zsemlemorzsa
1 dl víz
1 citrom reszelt héja
Ízlés szerint mazsola
Mi a töltelékkel kezdtük, egy nappal a sütést
megelőzőleg, hogy másnap könnyebben formázhassuk. Mindkét töltelék esetében a
vizet a cukorral felforraltam, majd hozzáadtam a többi hozzávalót és jól
elkevertem. Külön-külön fóliába helyeztem, feltekertem, és így feltekerve
kicsit formáztam henger alakúra, majd a hűtőbe tettem pihenni másnapig.
Hozzávalók a tésztához:
150 ml hideg tej
450 g liszt
125 g margarin/vaj
60 g zsír
50 g porcukor
10 g só
25 g élesztő
1 db tojássárgája.
Az összes hozzávalóból egy keményebb de jól kezelhető
tésztát készítettem úgy, hogy az élesztőt sem futtattam fel, nincs erre szükség.
Amikor a tészta elkészült a hűtőben pihentettem 1 órát.
Az 1 óra elteltével a tésztát kivesszük a hűtőből, majd
28 egyforma darabra osszuk kis gombócokat formálva, majd mindegyik gombócot
nyújtsuk ki vékonyan ovális formára. A töltelékeket osszuk mindegyiket
külön-külön 14-14 részre, majd készítsünk belőlük kis hengereket. Vegyünk egy
kinyújtott tészta korongot, helyezzük rá a töltelék hengert és tekerjük fel.
Amikor ez megvan hengergessük még picit formázás céljából úgy, hogy a két
végén vékonyabbak legyenek. Ezután alakítsuk ki a végleges formájukat: a mákos legyen
patkó formájú, a diós pedig nyomtatott C betűt formázzon, majd helyezzük őket
egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Ahhoz, hogy szép repedezett legyen a teteje a
következőképpen kell eljárnunk. Egy tojást szétválasztunk, sárgáját a
fehérjétől. A megformázott kifliket megkenjük a tojás sárgájával, majd
félretesszük hűvös helyre száradni (ez kb. 40 perc és nem ajánlatos a hűtőbe
szárítani, mert ott nem fog) majd ugyanezt a műveletet megismételjük a tojás
fehérjével is. Az így lekent kifliket előre bemelegített sütőbe aranybarnára
sütjük.
Jó étvágyat! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése