Eredetileg
málnásnak indult, csak időközben kaptunk epret, ezért „átalakúlt” J De ugyanígy ki lehet próbálni málnával,
vagy erdei gyümölcsökkel is, biztos úgy is nagyon finom lesz.
A tripla csoki
mousse torta óta, kitaláltam, hogy annyi fajta tortát, sütit lehetne készíteni,
csak az embernek legyen elég ideje kikísérletezni ezeket. És hát a kísérletezés
még a kellemesebb része, de a recept leírása mindig várat kicsit magára.
Hozzávalók a
piskóta lapokhoz.
3 tojás
csipet só
90 g cukor
90 g liszt
Ebből a
mennyiségből egy lapot sütök, tehát két ilyen laphoz a megadott mennyiségek
duplája kell majd. Én egy nagy tepsit használtam a sütihez. Kb. 30x37 cm. Nem
kell megijedni, a piskóta vékonykán lesz a tepsibe, de pont ez a lényeg, hogy
ne a piskóta domináljon.
A tojásokat
fehéredésig habbá keverem a cukorral. Nem, nem szoktam szétválasztani a
tojásokat ehhez a művelethez, tökéletesen működik enélkűl is. Ezután
hozzákeverem a lisztet, óvatosan, hogy ne törjem össze a tojáshabot. Ráhelyezem
a sütőpapírral kibélelt tepsire, spatulával egyenletesre kenem és kisütöm, míg
szép aranybarna lesz. (Tűpróba) Ezután félreteszem hűlni, addig elkészítem a
szirupot.
Hozzávalók az
eper réteghez.
0,5 kg eper
3 evőkanál cukor
100 ml víz
fél tasak zselatin 50 ml vízben feloldva
Az epret a
cukorral és a vízzel felteszem főni, majd amikor megpuhult péppé nyomjuk szét
az epret a szirupban. Amikor ez megvan, hozzáadom a vízben feloldott zselatint
és visszahelyezem a tűzre 2-3 percig. Mikor kicsit kihűlt, akkor kétfelé osztom
és kanállal mindkét piskóta lapra elkenem egyenletesen. Félreteszem őket míg
elkészítem a fehércsokis mousse-t
Hozzávalók a
fehércsoki mousse-hoz:
3 tojássárgája
5 evőkanál cukor
150 ml tej
1 tasak zselatin
75 ml víz
240 ml tejszín
(nem növényi alapú, az ide nem jó!)
300 g fehér csoki
A tojássárgákat a
cukorral fehéredésig keverem míg habbá változik. A tejet lassú tűzön
felmelegítem, hozzáadom a tojássaárgájából készült cukros habot picit a tűzön
hagyom még, majd hozzáadom a 75 ml vízben feloldott zselatint.( Ha beáztattuk a
zselatint, mikróztassuk meg picit, hogy híg állagú legyen, így nem lesz csomós
amikor beletesszük a tojásos keverékbe) Összekavarom és elzárom alatta a tüzet,
majd ráöntöm a 300 g feldarabolt fehércsokira. Mikor a csoki olvadni kezd,
kavargatni kezdem, míg szép egynemű lesz a csoki, nem szabad márványosnak
maradnia. Ekkor hozzáadom a kemény habbá felvert tejszínhabot és újból
kavargatom óvatosan, ne törjem össze a tejszínt. Mindezt addig míg egynemű
masszát kapunk, ekkor sem szabad márványosnak lennie.
Hozzávalók a
díszítéshez.
250 ml tejszín
1 marék apróra
vágott eper.
Kemény habbá
felverem a tejszínt és ketté választom. Az egyik felébe beleszórom az apróra
vágott epret, a másik felét fehéren hagyom.
Most már lehet
összeállítani a sütit.
Legalulra kerül
az egyik epres-szirupos piskótalap, erre rásimítjuk a fehércsoki mousse-t, majd
újból egy epres-szirupos piskótalap következik. Ennek a tetejére rákenjük az
epres tejszínhabot, legfelülre kerül a fehér tejszínhab. Egy éjszakára érdemes
hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése