Jó pár évvel
ezelőtt, vendégségben voltunk nagyon kedves barátainknál. Erzsike, a ház
asszonya ezt, vagy legalábbis ehhez hasonló tortával kínált bennünket. Nekem
akkor nagyon ízlett. A receptet akkor nem kaptam meg, az élet meg úgy hozta
messze kerültünk egymástól. De most újból felvettük egymással a kapcsolatot és
a receptet is megkaptam. Nálunk Erzsike torta lett a neve. J
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g liszt
80 g vaj
2 tojás
80 g cukor
1 citrom héja
lereszelve
0.5 csomag
sütőpor
A töltelék:
1 csomag vanília
puding
400 ml tej
6 evőkanál cukor
4-5 darab alma
1-2 marék mazsola
(ki mennyire szereti a sütiben)
Lekenéshez:
1 tojás
1 evőkanál
barack lekvár
A tészta
összetevőiből tésztát gyúrtam, majd amikor szépen összeállt, fóliába tekertem
és a hűtőbe pihentettem 1 órán keresztül
Míg a tészta
pihent elkészítettem a tölteléket. A pudingot megfőztem 3 evőkanál cukorral és
400 ml tejjel, a puding előírása szerint, majd fóliával letakarva (hogy ne
bőrösödjön) félretettem hűlni.
Az almákat
megpucoltam, kis kockákra felvágtam és egy nagyobb tálba helyeztem. Rászórtam 3
evőkanál cukrot és két marék mazsolát, majd szépen összekevertem és állni
hagytam. Az alma a cukortól levet ereszt, de a mazsola ezt szépen magába
szívja. Mi csipegettünk közben belőle és nagyon finom volt, ahogyan átvették
egymás ízét. Ha mégis maradna az alján lé (alma fajtától függ) én azt
felhígítom vízzel és máris kész az almás hűsítő szörp J
Összeállítás:
A tészta
kétharmadát szép vékony karikára kinyújtom, majd óvatosan áthelyezem egy pite
formába és elegyengetem a széleit, hogy szépen belesimuljon. A tésztára
rákanalazom, majd egyenletesen elsimítom a megfőtt kihűlt vanília pudingot.
Ennek tetejére pedig rákanalazom egyenletesen az almás-mazsolás keveréket. A
megmaradt tésztából rácsot készítettem a linzertorta tetejére, felvert tojással
megkentem és megsütöttem. Akkor van készen amikor a tészta szélei szép barnára
sültek. A trükk abban áll, hogy 5 perccel a teljes megsülés előtt, a tészta
tetejét megkentem egy evőkanál barack lekvárral. Ettől kap egy kis extra ízt és
szép fényes lesz a teteje J
Egyszerű és
nagyszerű recept. Próbáljátok ki! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése