A történet ott kezdődött, hogy az interneten megláttam ezt a fényképet és azonnal tudtam, ezt majd valamikor valahogy én is meg fogom sütni. Kis lelkes segítségem bőszen bólogatott a tervemhez :) Sokat nem kellet várni erre, péntekre Jázminom belázasodott, hát itthon maradt. Délután már volt olyan erős, hogy sütni akarjon :) Most már csak azt kellet kitalálnunk, milyen tésztából fogjuk eme csodát megkreálni. Eszembe jutott Tücsökbogár blogja, ott nagyon jó kis briós receptre találtam régebben, most az ő tésztáját használtam, nüansznyi változtatással.
Hozzávalók:
0,5 dkg liszt
5 dkg vaj (jobb a vaj margarin helyett, így aki teheti az vajat használjon)
5 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
3 darab tojássárgája
1 teáskanál vanília eszencia
csipet só
Elkészítés:
A tejet meglangyosítottam, beletettem a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni. Egy másik tálba összekevertem a lisztet, az olvasztott vajat, a tojássárgákat és a csipet sót. Amikor felfutott a tejben az élesztő, hozzáadtam a lisztes keverékhez. Laza könnyed tésztát dagasztottam belőle. Lisztfüggő a dolog, de nekem kellett hozzá még egy kis tej, hogy kellő állagú tésztát kapjak. Amikor a tészta szép selymes lett, letakarva, langyos helyen duplájára kelesztettem. Megsúgom nektek, mi párnák közé tesszük alukálni, ott a jó kis melegbe szép nagyra kel :) Ez körülbelül egy óra. Amikor megkelt, ráborítom a lisztezett nyújtódeszkára és félujjnyi vastagra nyújtottam. Korongokat szaggattam egy 4,5 – 5 cm-es szaggatóval és a mellékelt képek szerint egymásra helyeztem őket úgy, hogy csak a szélek érjenek össze, majd feltekertem őket és egy éles késsel félbevágtam, így két kis rózsabimbót kaptam.
Ezeket hatosával egy 10 cm-es linzerkosárkába helyeztem. Lekentem egy kevés olvasztott vajjal amelybe elkevertem egy tasak vaníliás cukrot és hagytam őket 20 percet kelni. A sütés előtt lekentem egy felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek.
Aranybarnára sütöttem, majd amikor kihűltek, porcukorral meghintettem őket.
Elkészíthető nagyobb változatban is, egy kapcsos tortaformában kisütve:
És mivel mi mindig ketten vagyunk a konyhában, Jázmin is elkészítette a saját kicsinyke változatát :)
Gyönyörű, máris megéheztem! :)
VálaszTörlésDe édes! Minden szempontból :) Kipróbáljuk :)
VálaszTörlésGabi, kicsit késve, de annál nagyobb szeretettel küldöm :)
VálaszTörlésGyöngyvér, örülök, hogy tetszik! Majd írd meg, hogyan sikerült :)