Ma nem lesz recept. Arra
gondoltam, hogy egy kicsit motivállak titeket J
Pár évvel ezelőtt igazán
csak az érdekelt, hogy házi kenyeret akartam előállítani, mivel mindenhol
olvasni lehetett, milyen sok mű dolog van a bolti kenyérben.
Álmaim netovábbja
volt egy kenyérsütő gép. Meglett. Sütöttem benne kenyeret, de be kell vallanom,
messze nem az volt mint amire vágytam. Elkezdtem mindenféle receptet keresni ,
blogot böngészni, hogy akkor hogy is kell azt az igazi kenyeret elkészíteni.
Bevallom, nem ment egyik napról a másikra, de idővel kitapasztaltam melyiket
hogyan kell készíteni. Nem használok gépeket a kenyér előállításához, csak
nagyritkán, amikor mondjuk betegeskedem, vagy éppen rosszabb napom van és
rábízom a gépre a dagasztást. De ez igen ritka. Higgyétek el, nincs nagyobb
öröm, mint amikor a kezetekkel dagasztjátok a tésztát és érzitek amint alakul, változik. Egy idő után már tapintásra tudni fogjátok, mit kell még
hozzáadni, hogy sikerüljön a művelet J
És még valami ami talán
elveheti a kedvetek. Én igazán
megrettentem amikor szembesültem azzal, hogy van kismillió fajta liszt,
mindenféle kütyü ami elősegíti a konyhai tevékenységet és hiperszuper gépek
amiken állítani lehet hőfokot, időt, stb. Ezzel kapcsolatban azt tudom mondani,
hogy van egy ősrégi gázsütőm, amin sosem lehetett sütési fokot állítani.
Egyféleképpen süt, méghozzá maximumon és ennyi. Kitapasztaltam mindemellet
hogyan lehet mégis sütögetni vele. És a másik kis konyhai csodám nem más, mint
egy elég csúf sparhelt, de ő is tökéletesen végzi a dolgát. Őt meg is mutatom
nektek J
Az alapanyagokról pedig
talán annyi, hogy nem a legdrágább lisztet veszem, hanem ha lehet, akkor
kipróbálom a legolcsóbb fajtákat és van ami tökéletesen beválik.
Nem használok
mindig vajat, pedig én is tudom, hogy az sokkal jobb és egészségesebb, de ez
hónap végén nem tud engem sem motiválni, ilyenkor kicsi lelkiismeretfurdalás
mellet én is a margarin után nyúlok a
boltban.
Tehát akkor a lényeg:
Lehet olcsón is és kevés hozzávalóból is finomakat előállítani. Idővel a
receptek mellett feltüntetem majd melyik lisztet használtam éppen, vagy milyen
márkában csalódtam. Amint azt a legelején is ígértem, lesz itt sikerélmény és
konyhai katasztrófa is. Az a célom, hogy lássátok és tapasztaljátok mindez
lehetséges J
De kedves ez a poszt! ;)
VálaszTörlésKöszönjük! :)
Törlés