Ez talán a
legegyszerűbben elkészíthető csiga, péksüti amit valaha is készítettem!
A tésztájával
most kicsit csaltam, mert egyszerűen vettem egy leveles tésztát a boltban és
abból készítettem a csigákat, sütiket. Ezt most azért csináltam így, mert ma nem volt sok időm, másrészt, hogy ne
szegjem azonnal a kedveteket holmi 4-5 órán át kelesztett, hajtogatott
tésztával. De ne izguljatok, lesz olyan is! :D
A vaníliakrémhez:
2 tojássárgája
2 evőkanál cukor
½ tasak bourbon
vaníliás cukor (akinek van, fél vanília kikapart belseje)
1 evőkanál
kukoricakeményítő
2 dl tej
A két
tojássárgáját kézi habverővel elkevertem a két evőkanál cukorral, majd hozzáadtam a fél tasak
vaníliás cukrot. Ehhez hozzáadtam a keményítőt, ezzel is elkevertem, hogy
egynemű, csomómentes massza legyen. Lassanként hozzáadtam a tejet is, majd a
legkisebb lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főztem. A krémet letakarva
hagytam hűlni, hogy ne bőrösödjön.
A csigákhoz
egyszerűen a lapra kentem a krémet, megszórtam mazsolával, feltekertem, mint a
bejglit és kb. 2 cm-es szeleteket vágtam belőle, tepsire helyeztem, lekentem
egy felvert tojással és megsütöttem őket. Nagyon fontos, hogy a leveles tészta
már meleg sütőbe kerüljön.
A hajtogatott
verzióhoz az alábbi képek szerint jártam el. Kockára vágtam a lapot, kettéhajtottam,
a szélétől a közepe felé bevagdostam úgy, hogy ne érjek a közepéig.
Kihajtottam, majd a mellékelt képek szerint hajtogattam a széleit, hogy a kívánt formát
megkapjam. A közepébe helyeztem egy kiskanálnyi krémet és díszítésképpen
egy-egy aszalt vörös áfonyát raktam a krém tetejére. A széleit lekentem felvert
tojással, így mentek a sütőbe.
A kis szélforgó
formát pedig szerintem mindenki el tudja készíteni, abba a változatba is a
vanília krém került.
És hogy mitől
ilyen szép fényes a tészta amikor kisült? A legvégén amikor kiveszem a kész
sütit a sütőből, azonnal lekenem cukorsziruppal, ettől lesz olyan szép fényes.
A cukorszirup nem más, mint fél deci vízbe megfőzök két evőkanálnyi cukrot, míg
az picit sűrűsödni kezd. Fontos, hogy a süti forró legyen és a cukorszirup
hideg. Ez utóbbit jó előre el kell készíteni és lehűteni. Ha marad belőle, jól
zárható üvegben eláll pár napot a hűtőben.
Jó étvágyat! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése