Igazság szerint
valami nagyon tuti név kellett volna a sütihez, mert van benne kakaó és dió
bőven, de amikor kisütöttem, olyan szépen repedt a teteje (bár elképzeléseim
szerint nem kellett volna, de kiderült a tojássárgája hab mindenkinél reped)
hogy elneveztem Repedtkének J Nem titkolom el, mert a blogoknak szerintem az is
a célja, hogy az ilyen sütiket is bemutassuk, esetleg ha mások látják és tudnak
megoldást, majd biztos megírják, de egyelőre elkereszteltük, így marad.
Hozzávalók a
tésztához:
250 puha vaj vagy
margarin
6 tojásfehérje
csipet só
200 g liszt
200 g cukor
200 g apróra
vágott dió (én nem szeretem darálva, mert így jobban érvényesül benne a dió, de
aki szeretné akár le is darálhatja)
2 evőkanál kakaó
2 vaníliás cukor
1 sütőpor
Hozzávalók a felső réteghez:
6 tojássárgája
200 g porcukor
Elkészítés:
A tojások
fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem fel, félreteszem. A száraz
hozzávalókat összekeverem (dió, kakaó, liszt, sütőpor). A vajat (margarint) a
cukrokkal habosra keverem, szinte addig míg a cukor megolvad benne. Amikor ez
elkészült, kanalanként hozzáadom a száraz hozzávalókat. Egy adott pillanatban a mixer nehezebben
viszi majd a keveréket, ekkor hozzá lehet adni egy-egy kanalat a felvert
tojásfehérjéből, hogy kellőképpen meglágyuljon. Amikor ezzel is megvagyok,
hozzáadom a tojásfehérje habot, de ezt már lágyan beleforgatom a masszába, nem
használok hozzá kézimixert. Egy
nagyobb tepsit kibélelek szilikonos
sütőpapírral, ebbe beleöntöm a kapott masszát és kb. 180 fokon sütöm 20 percen
keresztül.
Ez idő alatt a
tojások sárgáját a porcukorral szinte fehéredésig keverem kézimixerrel. A 20
perc eltelte után, kiveszem a sütőből a tésztát, ráöntöm a cukros
tojássárgáját, elegyengetem hogy mindenhol egyenletes legyen és visszateszem a
sütőbe további 10 percre. Ha a teteje diszkréten barnulni kezd a széleinél,
akkor állítsuk le a sütőt, viszont a süteményt hagyjuk további 10 percre benn,
hogy kellőképpen kiszáradjon a tojássárgája.
Amikor kész van,
hagyjuk kihűlni, utána vágható. És hát ebben a fázisban jön a „feneség” mert
elképzelésem szerint egy vékony pengéjű késsel nem repedt volna, de aztán
mégis. Kaptam olyan tanácsot is, hogy forró vízbe áztatott késsel kell vágni,
vagy azt, hogy porcukor helyett kristálycukrot használjunk a tojássárgájához és
akkor nem reped. Én rátok bízom, mit próbáltok ki ezek közül és mit nem, de ha
valamelyik sikerülni fog, akkor írjátok meg nekem is. Addig is marad Repedtke J
Akkor nem lesz repedt a teteje,mielőtt megszáradna a máz,,jelöld be a kockákat és teljes száradás után szeleteld vékony késsel.Nekem ez vált be.
VálaszTörlésKöszönöm Kata, ki fogom próbálni :)
Törlés