Közeledik a
Húsvét J Az
ünnepig leginkább sütiket fogok megosztani veletek.
A lányom ihlette
ezt a süteményt, ő nagyon szeret mindent ami karamellás és édes, így született
ez a süti.
Hozzávalók a
laphoz
6 tojás fehérje
150 g cukor
100 g apróra
vágott dió
2 kanál liszt
(púposan)
½ csomag sütőpor
Köztes réteg
150 g tetszőleges
csokoládé ( aki szereti az édeset, az bátran használhat tejcsokit, vagy
fehércsokit. Én inkább a keserű típusokat használom ehhez a réteghez, de ez
ízlésfüggő, tegyen mindenki ízlése szerint)
Krém
6 tojás sárgája
7 kanál cukor
(nem púposan)
250 g vaj (ha
szűkösen állunk anyagilag, mehet bele Rama margarin)
2 kanál víz
200 g pörkölt dió
aprítva (nagyon fontos pörkölni, ettől kap egy plusz ízt. Enélkül nem az igazi)
Tetejére
100 g olvasztott
csokoládé
Aprított pörkölt
dió
A laphoz a
tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük kézi mixerrel, majd apránként
hozzáadjuk a diót, a lisztet és a sütőport. Ezeket már fakanállal keverjük
hozzá, hogy ne törjük össze a tojásfehérje habját. Egy 25x25 cm-es tepsit
kibélelünk szilikonos sütőpapírral, beleöntjük a diós masszát és kis lángon
megsütjük. Kb. 20 perc alatt lesz halványbarna.
Ez idő alatt
lereszeljük a köztes réteghez szükséges csokoládét. Amikor kisült a lapunk,
ráborítjuk egy tálcára, levesszük róla a sütőpapírt és még így melegen
rászórjuk a reszelt csokoládét. Hűlni hagyjuk.
Addig egy teflon
serpenyőben, szárazon megpörköljük a diót
Elkészítjük a
krémet is. A tojás sárgáját 3 kanál cukorral fehéredésig keverjük (lehet
mixerrel is, úgy hamarabb készen leszünk) Egy kis lábasban 4 evőkanál cukrot
karamellizálunk. Amikor szép sötét méz színe van, lehúzzuk a tűzről és
hozzáadunk két kanál vizet. Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a vajat, addig
kevergetjük, amíg a vaj is teljesen elolvad benne.Állandó keverés mellett, 1-2 percet főzzük kis lángon ebben az
állapotban. Hozzáadjuk a pörkölt és aprított diót, majd újabb 2 percet főzzük,
míg a krém állaga besűrűsödik. Picit hűlni hagyjuk, majd szépen egyenletesen
rákenjük a csokis lapra. Betesszük a
hűtőbe egy órára, hogy kicsit megdermedjen a süti.
Az egy óra
leteltével, forró vízbe áztatott, megtörölt késsel felszeleteljük a sütit.
Vízgőz felett olvasztunk fehér csokoládét, ezzel meglocsolgatjuk a sütik
tetejét és megszórjuk még egy kis pörkölt dióval.
Nem mondanám,
hogy egy diétás sütivel nézünk szembe, de megéri kipróbálni. Nagyon finom a
végeredmény! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése