Örülök, hogy ránk találtál!

Barátaim, ismerőseim biztattak, kezdjem a konyhai tapasztalataimat egy blogba gyűjteni és megosztani Veletek. Lesz itt minden, levesek, főételek, még mosószer is, de legfőképpen péksütik, kenyerek, sütemények. Lesznek átvett receptek és sajátok is.Lesznek sikerek és konyhai katasztrófák, de ha nem veszed rossz néven, mi azt is megosztjuk Veled :)
És mivel mi szinte mindig ketten ügyködünk a konyhában a lányommal Jázminnal, lesznek gyerekek által is elkészíthető receptek. Remélem gyakran ellátogatsz hozzánk és találsz majd kedvedre való recepteket :)

2014. május 17., szombat

Banános-rumos-csokis linzertorta



Most az egyszerű és nagyszerű utat választottuk. Olyan sütit próbáltam alkotni, ami hamar megvan, nem kell sokat bíbelődni vele és természetesen finom is. Ez lett a végeredmény. J

Hozzávalók a tésztához:
300 g liszt
200 g margarin, vagy vaj
100 g porcukor
késhegynyi sütőpor
1 kis tasak vaníliás cukor
2 tojássárgája
1 evőkanál tejföl

A hozzávalókat összegyúrtam, majd a hűtőbe tettem pihenni egy órácskára. (állhat többet is) A hűtőből kivéve kinyújtottam és belehelyeztem a pite formába, villával megszurkáltam pár helyen, rásimítottam sütőpapírt, majd szárazbabot helyeztem a papírra és így sütöttem 20 perc körül, míg a széle szép halványbarna lesz. Ekkor levettem a sütőpapírt a babbal és további 10-15 percet sütöttem e nélkül is, míg az alja is szépen megsült. Ekkor kiveszem és hagyom a formába teljesen kihűlni. Addig előkészítem a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez:
3-4 banán
0,5 dl rum
1 bögre tejszín (a bögre 250 ml volt)
3 tojássárgája
2 evőkanál cukor
200 g keserűcsoki (55%-os)
100 g tejcsoki
1 kiskanál vaj

A banánokat meghámoztam, felkarikáztam (na jó, nem én hanem Jázmin J ) beletettem egy tálkába és meglocsoltam a rummal. Majd a rumos banán karikákat a már teljesen kihűlt linzer torta aljába helyeztem (ezt is Jázmin csinálta J )



A csokoládékat felkockázom és beleteszem egy kislábasba. Egy keverőtálba a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverem (jelzem ez sem az én reszortom volt, sem a csoki, sem a tojás)
A tejszínt egy kislábasba forralásig melegítem, majd a tűzről levéve lassan, apránként hozzáadtam a tojássárgákat. Egyneművé kevertem, majd visszatettem lassú tűzre és addig főzögettem míg szósz állagúra besűrűsödött. Ezt a forró keveréket azon nyomban ráöntöttem a csoki kockákra és hagytam hogy a csoki megolvadjon benne. Egyneműre kevertem, hozzáadtam a kiskanálnyi vajat és ráöntöttem a banános linzertortára egy spatulával szép simára egyengetve a tetejét, majd betettem a hűtőbe egy órára, hogy dermedjen a csokis krém.

A tetejére a következőképpen készült a glazúr:
Nem szükséges, de szerettem volna ha szép sima és fényes a felülete a tortának.
50 g keserű csoki
2 evőkanál tejszín
1 evőkanál méz
1 evőkanál víz.

A csokit és a tejszínt mikróba teszem 30 másodpercre, majd hozzákeverem a vizet és mézet. Simára kavarom és ezzel öntöm le a tortám tetejét, majd így további 1 órát pihentetem a hűtőbe.

Ugye nem is olyan bonyolult? J


És ami elkészül nagyban, annak van mütyür változata is. Nálunk biztos! J



2 megjegyzés: