Örülök, hogy ránk találtál!

Barátaim, ismerőseim biztattak, kezdjem a konyhai tapasztalataimat egy blogba gyűjteni és megosztani Veletek. Lesz itt minden, levesek, főételek, még mosószer is, de legfőképpen péksütik, kenyerek, sütemények. Lesznek átvett receptek és sajátok is.Lesznek sikerek és konyhai katasztrófák, de ha nem veszed rossz néven, mi azt is megosztjuk Veled :)
És mivel mi szinte mindig ketten ügyködünk a konyhában a lányommal Jázminnal, lesznek gyerekek által is elkészíthető receptek. Remélem gyakran ellátogatsz hozzánk és találsz majd kedvedre való recepteket :)

2014. május 11., vasárnap

Epres fehércsoki mousse süti


Eredetileg málnásnak indult, csak időközben kaptunk epret, ezért „átalakúlt” J De ugyanígy ki lehet próbálni málnával, vagy erdei gyümölcsökkel is, biztos úgy is nagyon finom lesz.
A tripla csoki mousse torta óta, kitaláltam, hogy annyi fajta tortát, sütit lehetne készíteni, csak az embernek legyen elég ideje kikísérletezni ezeket. És hát a kísérletezés még a kellemesebb része, de a recept leírása mindig várat kicsit magára.

Hozzávalók a piskóta lapokhoz.
3 tojás
csipet só
90 g cukor
90 g liszt

Ebből a mennyiségből egy lapot sütök, tehát két ilyen laphoz a megadott mennyiségek duplája kell majd. Én egy nagy tepsit használtam a sütihez. Kb. 30x37 cm. Nem kell megijedni, a piskóta vékonykán lesz a tepsibe, de pont ez a lényeg, hogy ne a piskóta domináljon.
A tojásokat fehéredésig habbá keverem a cukorral. Nem, nem szoktam szétválasztani a tojásokat ehhez a művelethez, tökéletesen működik enélkűl is. Ezután hozzákeverem a lisztet, óvatosan, hogy ne törjem össze a tojáshabot. Ráhelyezem a sütőpapírral kibélelt tepsire, spatulával egyenletesre kenem és kisütöm, míg szép aranybarna lesz. (Tűpróba) Ezután félreteszem hűlni, addig elkészítem a szirupot.

Hozzávalók az eper réteghez.
0,5 kg eper
3 evőkanál cukor
100 ml víz
fél tasak zselatin 50 ml vízben feloldva

Az epret a cukorral és a vízzel felteszem főni, majd amikor megpuhult péppé nyomjuk szét az epret a szirupban. Amikor ez megvan, hozzáadom a vízben feloldott zselatint és visszahelyezem a tűzre 2-3 percig. Mikor kicsit kihűlt, akkor kétfelé osztom és kanállal mindkét piskóta lapra elkenem egyenletesen. Félreteszem őket míg elkészítem a fehércsokis mousse-t

Hozzávalók a fehércsoki mousse-hoz:
3 tojássárgája
5 evőkanál cukor
150 ml tej
1 tasak zselatin
75 ml víz
240 ml tejszín (nem növényi alapú, az ide nem jó!)
300 g fehér csoki

A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverem míg habbá változik. A tejet lassú tűzön felmelegítem, hozzáadom a tojássaárgájából készült cukros habot picit a tűzön hagyom még, majd hozzáadom a 75 ml vízben feloldott zselatint.( Ha beáztattuk a zselatint, mikróztassuk meg picit, hogy híg állagú legyen, így nem lesz csomós amikor beletesszük a tojásos keverékbe) Összekavarom és elzárom alatta a tüzet, majd ráöntöm a 300 g feldarabolt fehércsokira. Mikor a csoki olvadni kezd, kavargatni kezdem, míg szép egynemű lesz a csoki, nem szabad márványosnak maradnia. Ekkor hozzáadom a kemény habbá felvert tejszínhabot és újból kavargatom óvatosan, ne törjem össze a tejszínt. Mindezt addig míg egynemű masszát kapunk, ekkor sem szabad márványosnak lennie.

Hozzávalók a díszítéshez.
250 ml tejszín
1 marék apróra vágott eper.

Kemény habbá felverem a tejszínt és ketté választom. Az egyik felébe beleszórom az apróra vágott epret, a másik felét fehéren hagyom.
Most már lehet összeállítani a sütit.
Legalulra kerül az egyik epres-szirupos piskótalap, erre rásimítjuk a fehércsoki mousse-t, majd újból egy epres-szirupos piskótalap következik. Ennek a tetejére rákenjük az epres tejszínhabot, legfelülre kerül a fehér tejszínhab. Egy éjszakára érdemes hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek.

Jó étvágyat! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése