Örülök, hogy ránk találtál!

Barátaim, ismerőseim biztattak, kezdjem a konyhai tapasztalataimat egy blogba gyűjteni és megosztani Veletek. Lesz itt minden, levesek, főételek, még mosószer is, de legfőképpen péksütik, kenyerek, sütemények. Lesznek átvett receptek és sajátok is.Lesznek sikerek és konyhai katasztrófák, de ha nem veszed rossz néven, mi azt is megosztjuk Veled :)
És mivel mi szinte mindig ketten ügyködünk a konyhában a lányommal Jázminnal, lesznek gyerekek által is elkészíthető receptek. Remélem gyakran ellátogatsz hozzánk és találsz majd kedvedre való recepteket :)

2014. március 19., szerda

Vaníliás rózsabriós

A történet ott kezdődött, hogy az interneten megláttam ezt a fényképet és azonnal tudtam, ezt majd valamikor valahogy én is meg fogom sütni. Kis lelkes segítségem bőszen bólogatott a tervemhez :) Sokat nem kellet várni erre, péntekre Jázminom belázasodott, hát itthon maradt. Délután már volt olyan erős, hogy sütni akarjon :) Most már csak azt kellet kitalálnunk, milyen tésztából fogjuk eme csodát megkreálni. Eszembe jutott Tücsökbogár blogja, ott nagyon jó kis briós receptre találtam régebben, most az ő tésztáját használtam, nüansznyi változtatással.

Hozzávalók:

0,5 dkg liszt
5 dkg vaj (jobb a vaj margarin helyett, így aki teheti az vajat használjon)
5 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
3 darab tojássárgája
1 teáskanál vanília eszencia
csipet só

Elkészítés:

A tejet meglangyosítottam, beletettem a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni. Egy másik tálba összekevertem a lisztet, az olvasztott vajat, a tojássárgákat és a csipet sót. Amikor felfutott a tejben az élesztő, hozzáadtam a lisztes keverékhez. Laza könnyed tésztát dagasztottam belőle. Lisztfüggő a dolog, de nekem kellett hozzá még egy kis tej, hogy kellő állagú tésztát kapjak. Amikor a tészta szép selymes lett, letakarva, langyos helyen duplájára kelesztettem. Megsúgom nektek, mi párnák közé tesszük alukálni, ott a jó kis melegbe szép nagyra kel :) Ez körülbelül egy óra. Amikor megkelt, ráborítom a lisztezett nyújtódeszkára és félujjnyi vastagra nyújtottam. Korongokat szaggattam egy 4,5 – 5 cm-es szaggatóval és a mellékelt képek szerint egymásra helyeztem őket úgy, hogy csak a szélek érjenek össze, majd feltekertem őket és egy éles késsel félbevágtam, így két kis rózsabimbót kaptam.


Ezeket hatosával egy 10 cm-es linzerkosárkába helyeztem. Lekentem egy kevés olvasztott vajjal amelybe elkevertem egy tasak vaníliás cukrot és hagytam őket 20 percet kelni. A sütés előtt lekentem egy felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek.


Aranybarnára sütöttem, majd amikor kihűltek, porcukorral meghintettem őket.


Elkészíthető nagyobb változatban is, egy kapcsos tortaformában kisütve:


És mivel mi mindig ketten vagyunk a konyhában, Jázmin is elkészítette a saját kicsinyke változatát :)




3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, máris megéheztem! :)

    VálaszTörlés
  2. De édes! Minden szempontból :) Kipróbáljuk :)

    VálaszTörlés
  3. Gabi, kicsit késve, de annál nagyobb szeretettel küldöm :)
    Gyöngyvér, örülök, hogy tetszik! Majd írd meg, hogyan sikerült :)

    VálaszTörlés