Örülök, hogy ránk találtál!

Barátaim, ismerőseim biztattak, kezdjem a konyhai tapasztalataimat egy blogba gyűjteni és megosztani Veletek. Lesz itt minden, levesek, főételek, még mosószer is, de legfőképpen péksütik, kenyerek, sütemények. Lesznek átvett receptek és sajátok is.Lesznek sikerek és konyhai katasztrófák, de ha nem veszed rossz néven, mi azt is megosztjuk Veled :)
És mivel mi szinte mindig ketten ügyködünk a konyhában a lányommal Jázminnal, lesznek gyerekek által is elkészíthető receptek. Remélem gyakran ellátogatsz hozzánk és találsz majd kedvedre való recepteket :)

2014. március 19., szerda

Kenyérsütésről

Ma nem lesz recept. Arra gondoltam, hogy egy kicsit motivállak titeket J
Pár évvel ezelőtt igazán csak az érdekelt, hogy házi kenyeret akartam előállítani, mivel mindenhol olvasni lehetett, milyen sok mű dolog van a bolti kenyérben. 
Álmaim netovábbja volt egy kenyérsütő gép. Meglett. Sütöttem benne kenyeret, de be kell vallanom, messze nem az volt mint amire vágytam. Elkezdtem mindenféle receptet keresni , blogot böngészni, hogy akkor hogy is kell azt az igazi kenyeret elkészíteni. Bevallom, nem ment egyik napról a másikra, de idővel kitapasztaltam melyiket hogyan kell készíteni. Nem használok gépeket a kenyér előállításához, csak nagyritkán, amikor mondjuk betegeskedem, vagy éppen rosszabb napom van és rábízom a gépre a dagasztást. De ez igen ritka. Higgyétek el, nincs nagyobb öröm, mint amikor a kezetekkel dagasztjátok a tésztát és érzitek amint alakul, változik. Egy idő után már tapintásra tudni fogjátok, mit kell még hozzáadni, hogy sikerüljön a művelet J
És még valami ami talán elveheti a kedvetek. Én igazán megrettentem amikor szembesültem azzal, hogy van kismillió fajta liszt, mindenféle kütyü ami elősegíti a konyhai tevékenységet és hiperszuper gépek amiken állítani lehet hőfokot, időt, stb. Ezzel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy van egy ősrégi gázsütőm, amin sosem lehetett sütési fokot állítani. Egyféleképpen süt, méghozzá maximumon és ennyi. Kitapasztaltam mindemellet hogyan lehet mégis sütögetni vele. És a másik kis konyhai csodám nem más, mint egy elég csúf sparhelt, de ő is tökéletesen végzi a dolgát. Őt meg is mutatom nektek J


Az alapanyagokról pedig talán annyi, hogy nem a legdrágább lisztet veszem, hanem ha lehet, akkor kipróbálom a legolcsóbb fajtákat és van ami tökéletesen beválik. 
Nem használok mindig vajat, pedig én is tudom, hogy az sokkal jobb és egészségesebb, de ez hónap végén nem tud engem sem motiválni, ilyenkor kicsi lelkiismeretfurdalás mellet én is a margarin után nyúlok a boltban.

Tehát akkor a lényeg: Lehet olcsón is és kevés hozzávalóból is finomakat előállítani. Idővel a receptek mellett feltüntetem majd melyik lisztet használtam éppen, vagy milyen márkában csalódtam. Amint azt a legelején is ígértem, lesz itt sikerélmény és konyhai katasztrófa is. Az a célom, hogy lássátok és tapasztaljátok mindez lehetséges J

2 megjegyzés: