Ez egy rendelésre készült torta volt, izgultam is elötte rendesen, hiszen sosem
készítettem még, bár saját ötlet volt J
Hogy azért a család is tudja milyenre sikerült, párhuzamosan készítettem a
rendelés tortát és egy mini méretűt, hogy mi is kóstolhassuk.
A hozzávalók egy nagy tortához elegendők (26-28 cm)
Piskótához:
3 tojás
90 g cukor
90 g liszt
A tojásokat a cukorral habosra kevertem kézi mixerrel, míg
teljesen kifehéredett. (nem választom külön a fehérjét a sárgájától). Amikor
szépen levegős a hab, apránként hozzákanalaztam a lisztet úgy, hogy ne törjem
össze a tojás-cukor habot. Az így kapott masszát ketté osztottam és sütőpapíros
formába sütöttem két külön piskóta lapot. Nem lesz túl vékony, kellőképpen
megkel. Amikor kisültek, félreteszem őket hűlni.
Málna réteghez:
350-400 g fagyasztott málna (ha van friss természetesen azt
használjuk)
2 evőkanál cukor
0.5 tasak zselatin
A málnát a cukorral lassú tűzön hagytam főni, míg a gyümölcs
péppé vált. Ekkor hozzáadtam a fél deci vízbe áztatott zselatint, és hagytam
még 1-2 percet forrni. Ekkor levettem a tűzről, és fele-fele arányban rákentem
a piskóta lapokra, majd hagytam kicsit megdermedni. Nem lesz teljesen
zselatinszerű, nem is jó az szerintem egy tortánál. A málna tehát nem fog
teljesen megkeményedni a zselatintól, hanem lágyabb marad.
Fehér csoki mousse réteghez:
3 tojássárgája
3 evőkanál cukor
200 ml tej
1 tasak zselatin feloldva 0.5 dl vízben
300 ml tejszín
300 g fehér csokoládé
A tojások sárgáját habosra felvertem a cukorral. Eközben
lassú tűzön felforrósítottam a tejet. Amikor felforrósodott a tej, elzárom
alatta a tüzet és hozzáadtam lassan a cukorral felhabosított tojássárgákat.
Lassan és állandó kavarás mellet teszem ezt, hogy a tojások sárgája ne “főjjön”
meg, ne ugorjon össze. Visszateszem a tűzre, de csak rövid időre, míg picit
hígul. Ekkor teljesen levettem a tűzről és hozzáadtam a vízbe áztatott
zselatint. A forró tojásos tejbe kevertem, ügyelve arra, hogy ne csomósodjon.
A csokit apró kockákra törtem, majd a forró tejes masszát ráöntöttem
a csokira. Hagytam had olvadjon, addig felvertem a tejszínt. Amikor a csoki
megolvadt, szép egyneműre keverem, nem szabad darabos maradjon. Ekkor
hozzákevertem a felvert tejszínhabot, laza, alulról-felülre mozdulattal. A
csoki-tejszín keveréknek nem szabad márványosnak lennie.
Tetejére:
400 ml tejszínhab felverve. A tejszínhabot ketté osztottam és
az egyik felébe tettem pár szem málnát, a másik felét fehéren hagytam
Ekkor összeállítottam a tortát.
Az egészet abban a kapcsos torta formában állítottam össze,
amelyikbe sütöttem a piskóta lapokat. Legalulra jön egy málnás piskóta lap, a
málnás résszel felfele. Erre jön csoki mousse fele. A csokimousse-ra jön a
következő piskóta lap, de most a málnás résszel lefele. Erre a rétegre jön a csoki
mousse másik fele. Ennek a tetejére simítottam a málnás tejszínhabot, majd a
legtetejére került a fehér tejszínhab.
A végeredmény egy nem túl édes, könnyű nyári finomság. Jó
étvágyat! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése