Örülök, hogy ránk találtál!

Barátaim, ismerőseim biztattak, kezdjem a konyhai tapasztalataimat egy blogba gyűjteni és megosztani Veletek. Lesz itt minden, levesek, főételek, még mosószer is, de legfőképpen péksütik, kenyerek, sütemények. Lesznek átvett receptek és sajátok is.Lesznek sikerek és konyhai katasztrófák, de ha nem veszed rossz néven, mi azt is megosztjuk Veled :)
És mivel mi szinte mindig ketten ügyködünk a konyhában a lányommal Jázminnal, lesznek gyerekek által is elkészíthető receptek. Remélem gyakran ellátogatsz hozzánk és találsz majd kedvedre való recepteket :)

2014. április 11., péntek

Repedtke


Igazság szerint valami nagyon tuti név kellett volna a sütihez, mert van benne kakaó és dió bőven, de amikor kisütöttem, olyan szépen repedt a teteje (bár elképzeléseim szerint nem kellett volna, de kiderült a tojássárgája hab mindenkinél reped) hogy elneveztem Repedtkének J Nem titkolom el, mert a blogoknak szerintem az is a célja, hogy az ilyen sütiket is bemutassuk, esetleg ha mások látják és tudnak megoldást, majd biztos megírják, de egyelőre elkereszteltük, így marad.

Hozzávalók a tésztához:
250 puha vaj vagy margarin
6 tojásfehérje
csipet só
200 g liszt
200 g cukor
200 g apróra vágott dió (én nem szeretem darálva, mert így jobban érvényesül benne a dió, de aki szeretné akár le is darálhatja)
2 evőkanál kakaó
2 vaníliás cukor
1 sütőpor

Hozzávalók a felső réteghez:
6 tojássárgája
200 g porcukor

Elkészítés:
A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem fel, félreteszem. A száraz hozzávalókat összekeverem (dió, kakaó, liszt, sütőpor). A vajat (margarint) a cukrokkal habosra keverem, szinte addig míg a cukor megolvad benne. Amikor ez elkészült, kanalanként hozzáadom a száraz hozzávalókat.  Egy adott pillanatban a mixer nehezebben viszi majd a keveréket, ekkor hozzá lehet adni egy-egy kanalat a felvert tojásfehérjéből, hogy kellőképpen meglágyuljon. Amikor ezzel is megvagyok, hozzáadom a tojásfehérje habot, de ezt már lágyan beleforgatom a masszába, nem használok hozzá kézimixert.  Egy nagyobb  tepsit kibélelek szilikonos sütőpapírral, ebbe beleöntöm a kapott masszát és kb. 180 fokon sütöm 20 percen keresztül.
Ez idő alatt a tojások sárgáját a porcukorral szinte fehéredésig keverem kézimixerrel. A 20 perc eltelte után, kiveszem a sütőből a tésztát, ráöntöm a cukros tojássárgáját, elegyengetem hogy mindenhol egyenletes legyen és visszateszem a sütőbe további 10 percre. Ha a teteje diszkréten barnulni kezd a széleinél, akkor állítsuk le a sütőt, viszont a süteményt hagyjuk további 10 percre benn, hogy kellőképpen kiszáradjon a tojássárgája.

Amikor kész van, hagyjuk kihűlni, utána vágható. És hát ebben a fázisban jön a „feneség” mert elképzelésem szerint egy vékony pengéjű késsel nem repedt volna, de aztán mégis. Kaptam olyan tanácsot is, hogy forró vízbe áztatott késsel kell vágni, vagy azt, hogy porcukor helyett kristálycukrot használjunk a tojássárgájához és akkor nem reped. Én rátok bízom, mit próbáltok ki ezek közül és mit nem, de ha valamelyik sikerülni fog, akkor írjátok meg nekem is. Addig is marad Repedtke J


2 megjegyzés:

  1. Akkor nem lesz repedt a teteje,mielőtt megszáradna a máz,,jelöld be a kockákat és teljes száradás után szeleteld vékony késsel.Nekem ez vált be.

    VálaszTörlés