Örülök, hogy ránk találtál!

Barátaim, ismerőseim biztattak, kezdjem a konyhai tapasztalataimat egy blogba gyűjteni és megosztani Veletek. Lesz itt minden, levesek, főételek, még mosószer is, de legfőképpen péksütik, kenyerek, sütemények. Lesznek átvett receptek és sajátok is.Lesznek sikerek és konyhai katasztrófák, de ha nem veszed rossz néven, mi azt is megosztjuk Veled :)
És mivel mi szinte mindig ketten ügyködünk a konyhában a lányommal Jázminnal, lesznek gyerekek által is elkészíthető receptek. Remélem gyakran ellátogatsz hozzánk és találsz majd kedvedre való recepteket :)

2014. április 6., vasárnap

Karamellás-diós szelet


Közeledik a Húsvét J Az ünnepig leginkább sütiket fogok megosztani veletek.
A lányom ihlette ezt a süteményt, ő nagyon szeret mindent ami karamellás és édes, így született ez a süti.
Hozzávalók a laphoz
6 tojás fehérje
150 g cukor
100 g apróra vágott dió
2 kanál liszt (púposan)
½ csomag sütőpor
Köztes réteg
150 g tetszőleges csokoládé ( aki szereti az édeset, az bátran használhat tejcsokit, vagy fehércsokit. Én inkább a keserű típusokat használom ehhez a réteghez, de ez ízlésfüggő, tegyen mindenki ízlése szerint)
Krém
6 tojás sárgája
7 kanál cukor (nem púposan)
250 g vaj (ha szűkösen állunk anyagilag, mehet bele Rama margarin)
2 kanál víz
200 g pörkölt dió aprítva (nagyon fontos pörkölni, ettől kap egy plusz ízt. Enélkül nem az igazi)
Tetejére
100 g olvasztott csokoládé
Aprított pörkölt dió
A laphoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük kézi mixerrel, majd apránként hozzáadjuk a diót, a lisztet és a sütőport. Ezeket már fakanállal keverjük hozzá, hogy ne törjük össze a tojásfehérje habját. Egy 25x25 cm-es tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, beleöntjük a diós masszát és kis lángon megsütjük. Kb. 20 perc alatt lesz halványbarna.
Ez idő alatt lereszeljük a köztes réteghez szükséges csokoládét. Amikor kisült a lapunk, ráborítjuk egy tálcára, levesszük róla a sütőpapírt és még így melegen rászórjuk a reszelt csokoládét. Hűlni hagyjuk.
Addig egy teflon serpenyőben, szárazon megpörköljük a diót
Elkészítjük a krémet is. A tojás sárgáját 3 kanál cukorral fehéredésig keverjük (lehet mixerrel is, úgy hamarabb készen leszünk) Egy kis lábasban 4 evőkanál cukrot karamellizálunk. Amikor szép sötét méz színe van, lehúzzuk a tűzről és hozzáadunk két kanál vizet. Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a vajat, addig kevergetjük, amíg a vaj is teljesen elolvad benne.Állandó keverés mellett, 1-2 percet főzzük kis lángon ebben az állapotban. Hozzáadjuk a pörkölt és aprított diót, majd újabb 2 percet főzzük, míg a krém állaga besűrűsödik. Picit hűlni hagyjuk, majd szépen egyenletesen rákenjük a csokis lapra. Betesszük a hűtőbe egy órára, hogy kicsit megdermedjen a süti.
Az egy óra leteltével, forró vízbe áztatott, megtörölt késsel felszeleteljük a sütit. Vízgőz felett olvasztunk fehér csokoládét, ezzel meglocsolgatjuk a sütik tetejét és megszórjuk még egy kis pörkölt dióval.

Nem mondanám, hogy egy diétás sütivel nézünk szembe, de megéri kipróbálni. Nagyon finom a végeredmény! J



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése