Örülök, hogy ránk találtál!

Barátaim, ismerőseim biztattak, kezdjem a konyhai tapasztalataimat egy blogba gyűjteni és megosztani Veletek. Lesz itt minden, levesek, főételek, még mosószer is, de legfőképpen péksütik, kenyerek, sütemények. Lesznek átvett receptek és sajátok is.Lesznek sikerek és konyhai katasztrófák, de ha nem veszed rossz néven, mi azt is megosztjuk Veled :)
És mivel mi szinte mindig ketten ügyködünk a konyhában a lányommal Jázminnal, lesznek gyerekek által is elkészíthető receptek. Remélem gyakran ellátogatsz hozzánk és találsz majd kedvedre való recepteket :)

2014. április 26., szombat

“Kapás” leves



Ezzel a levessel akkor találkoztam először, amikor falura költöztünk és úgy szólt a fáma, hogy ilyet készítettek a gazdaasszonyok a napszámosoknak, akik kapálni mentek a földekre, mert ugye oda „rendes” étel kell J A tárkony teszi különlegessé, kissé savanykássá ezt a levest

Hozzávalók:
Vegyes leveszöldség: répa, petrezselyemgyökér, zeller, peszternák
2 fej hagyma
2 evőkanál zsír (nem érdemes olajjal próbálkozni)
2 kiskanál őrölt pirospaprika (az egyik kiskanál őrölt paprika lehet erős)
1 kiskanál Édes Anna
150 g húsos szalonna
300 g házi jellegű kolbász
200 g főtt krumpli
1 tojás
Liszt
Só, liszt, őrölt kömény és tárkony

A krumplit meghámozzuk, puhára főzzük, leszűrjük, összetörjük és félretesszük hűlni.
A zöldséget, a hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Ugyancsak apróra vágjuk a húsos szalonnát is.
Egy lábasba tesszük a szalonnát és kis lángon megsütjük egy kicsit, majd hozzáadjuk a két kanál zsírt és az apróra vágott hagymát is, pár percig együtt pirítjuk őket. A lábast lehúzom a tűzről és így adom hozzá az őrölt paprikát meg az Édes Annát(másképp keserű lesz a pirospaprika). Visszateszem a tűzre, majd hozzáadom az aprított vegyes zöldséget, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldséget. Lefedve hagyom puhúlni. 20-25 perc után megsózom, megborsózom, teszek hozzá egy evőkanálnyi szárított tárkonyt is, majd hozzáadom a felkarikázott kolbászt is. Ujból öntök hozzá annyi vizet még, amennyi levest szeretnék. Míg fő a leves, a krumplihoz hozzáadom a tojást,  késhegynyi őrölt köményt és annyi lisztet amennyit a krumpli felvesz (kb 150 g, sok függ attól milyen típusú a krumpli. A tészta állaga olyan kell legyen, hogy nedves kézzel kis gombócokat lehessen formázni) Amikor fő a leves, nedves kézzel gombócokat formázunk a krumplis tésztából és a levesbe megfőzzük ezeket.

Tejföllel is fogyasztható. Jó étvágyat! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése